2021 Snow Season Education Retreat

 

Thank you to everyone who made this year's event a success!

SAVE THE DATE for the 2022 Snow Season Education Retreat on Thursday, January 20, 2022

 

Recordings and Resources:

Teaching Academy Induction and Award Ceremony
January 13, 2021, 4-5pm View Program PDF

View the recording.
Passcode: Vc6*Jpug

 

Preconference Session: Faculty Development Series for Clinical Teachers 101: Teaching in the Clinical Setting

View the recording
Passcode: b0R@8qg2

 

Snow Season Education Retreat

Thursday, January 14, 2021, 8:30am-4:30pm View Program PDF

  • Welcome and Oral Platform Presentations

View the Recording

  • Keynote Speaker: Alison J. Whelan, MD, AAMC Chief Medical Education Officer

View the Recording
Passcode: 6b^G8*&R 

View the Recording

Schedule

2021 Snow Season Education Retreat Program
*Please note: Breakout sessions were not all recorded. Please contact teaching.academy@med.uvm.edu for questions.

Wednesday, January 13, 2021

TIMESESSIONRECORDING
4:00 - 5:00 PM

Teaching Academy Induction and Award Ceremony
Session length: 60 minutes

 

Zoom Link

Passcode: Vc6*Jpug

 

Thursday, January 14, 2021

TIMESESSIONRECORDING
7:30 - 8:30 AMPreconference Session
Faculty Development Series for Clinical Teachers 101: Teaching in the Clinical Setting
Karin Gray, MD
Session Length: 60 minutes

Zoom Link

Passcode: b0R@8qg2
TIMESESSIONRECORDING
8:30 - 8:40 AMWelcome from Katie Huggett, PhD
Teaching Academy Director

 

 

8:40 - 9:10 AM

Oral Platform Presentations 
Moderator: Bridget Marroquin, MD
“MS4 Report”: A Student-Led and Remote Model for Case-Based Learning In Preparation for Residency
Emily Greenberger, MD; Matthew Tsai; Dylan Koundakjian

Updating Pediatric Morning Report: Increasing Educational Quality and Satisfaction among Residents and Faculty
Anna Zuckerman, MD; Keith Robinson, MD; Sarah Twichell, MD; Molly Moore, MD; Nicholas Bonenfant, MD; Katharine Runte, MD; Sarah Couser, MD; Lewis First, MD; Jonathan N. Flyer, MD

Session Length: 30 minutes

Zoom Link

Passcode: 4bg%*JaX

9:10 - 10:10 AM

Plenary
Diversity, Equity and Inclusion: Role of Medical Education
Alison Whelan, MD
Chief Medical Education Officer, AAMC
Session Length: 60 minutes

For captions, click here

Zoom Link

Passcode: 6b^G8*&R
10:10 - 10:30 AMBreak 

10:30 - 11:30 AM 1st Breakout Session

A

Q&A with Alison Whelan, MD

Moderator: Lewis First, MD
Session Length: 60 minutes

B

Partnering for Interprofessional Co-Teaching in the Clinical Setting

Nancy Lemieux, MSN, RN, CHSE
Session Length: 60 minutes

C

Global Health Partnerships in Medical Education

Moderators: Mariah McNamara, MD; Ben Clements, MD
Panelists: Majid Sadigh, MD; Shalote Chipamaunga, MD; Swapnil Parve, MD; Joseph Kalanzi, MD; Cathy Nakibuule, MD
Session Length: 60 minutes

D

10:30am-12pm

Racism and Bias in Clinical Settings –Disrupt the Cycle: A Simulation Case-Based Workshop

LE Faricy, MD; Pamela Gibson, MD; Leigh Ann Holterman, PhD; Jaspinder Sra, MD

Session Length: 90 minutes

12:00 - 1:00 PM

Lunch with Virtual Poster Session

View Posters Here

View Recording Here.
Passcode: c5453=VC

1:15-2:45 PM 2nd Breakout session

A

Debrief for Everfi Module: Diversity and Inclusion EDU

Michael Upton, MD; Eileen CichoskiKelly, PhD; Tiffany Delaney, MAEd
Session Length: 90 minutes

B

It's better than you think: The Telehealth Physical Exam

Dennis Beatty, MD; Halle Sobel, MD; Susanna Thach, MD
Session Length: 90 minutes

C

Using Humanities to Facilitate Discussion and Perspective Taking Around Themes of Diversity, Equity, and Inclusion

Jeremiah Dickerson, MD
Session Length: 90 minutes

Humanities DEI Snow Season PDF

D

Poster Session for Reviewers

Session Length: 90 minutes

View Recording Here

Passcode: qP7qRW$n

2:45 - 3:00 PM Break

3:00 - 4:30 PM 3rd Breakout session

A

Debrief for Everfi Module: Diversity and Inclusion EDU

Michael Upton, MD; Eileen CichoskiKelly, PhD; Tiffany Delaney, MAEd

Session Length: 90 minutes
B

The LCOM CATS (Career Advising Trail System)

Christa Zehle, MD; Lee Rosen, PhD
Session Length: 90 minutes

C

3:00-4:00pm

Practical application of the science of learning and instruction to medical education

Jesse Moore, MD; Andrew Hale, MD; LCOM Curriculum Team
Session Length: 60 minutes

Past Education Retreat Programs

2020 Snow Season Education Retreat (PDF)

2019 Mud Season Education Retreat (PDF)

2018 Snow Season Education Retreat (PDF)

2017 Snow Season Education Retreat (PDF)

2016 Mud Season Education Retreat (PDF)